Laen.ee blogi Uudised, kampaaniad ja parimad pakkumised!
Sügisesed hoidised – praktilised nipid, kuidas varuda ja säästa
Blogi

Sügisesed hoidised – praktilised nipid, kuidas varuda ja säästa

Sügisel täituvad turud ja aiamaad värske saagiga. Paljud pered seisavad küsimuse ees: kas panna midagi purki, et ka talvel oma aiasaadustest rõõmu tunda? Hoidistamine ei ole pelgalt vanaema komme, vaid üha aktuaalsem viis raha kokku hoida, eriti olukorras, kus toidu hinnad kasvavad aasta-aastalt.

Viimaste aastate hinnatõus on pannud tarbijad üha enam mõtlema, kuidas pere-eelarvet optimeerida. Kui poeletilt võib 720-grammine marineeritud kurkide purk maksta 3–4 eurot, siis kodus valmistatud hoidise hind jääb ligi poole odavamaks. Sama lugu on mooside, mahlade ja marineeritud seentega – kodune töö ja veidi ajakulu tasuvad end ära: sahver täitub kvaliteetsete purkidega, mille sisu tead täpselt ja rahaline võit on märkimisväärne.

Retsept 1: Marineeritud kurgid talveks

Vaja läheb:

  • 2 kg värskeid väikseid kurke

  • 1,5 l vett

  • 2 sl soola

  • 2 sl suhkrut

  • 100 ml äädikat (30%)

  • 5 küüslauguküünt

  • tillivarsi, mädarõikalehti, mustsõstralehti

  • piprateri, sinepiseemneid

Kuidas teha:

  1. Pese kurgid ja lao need steriliseeritud purkidesse koos tilli, mädarõika, mustsõstralehtede ja küüslauguga.

  2. Keeda veest, soolast, suhkrust ja vürtsidest marinaad. Lõpuks lisa äädikas.

  3. Vala kuum marinaad purkidesse, sulge kaaned ja kuumuta purgid pastöriseerimiseks veel 10–15 minutit.

Sellest kogusest saab umbes 6–7 liitrit krõmpsuvaid kurke, mille omahind jääb oluliselt väiksem kui poest ostes.

Retsept 2: Klassikaline õunamoos

Vaja läheb:

  • 2 kg hapukaid õunu (nt Antonovka või Sügisjoonik)

  • 500 g suhkrut (maitse järgi võib panna rohkem või vähem)

  • 200 ml vett

  • soovi korral kaneeli või vaniljet

Kuidas teha:

  1. Puhasta ja tükelda õunad.

  2. Pane potti koos vee ja suhkruga ning kuumuta tasasel tulel.

  3. Kui õunad on pehmeks keenud, purusta need saumikseriga ühtlaseks massiks.

  4. Lisa soovi korral kaneeli või vaniljet ja kuumuta veel mõned minutid.

  5. Tõsta kuum moos steriliseeritud purkidesse ja sule kaaned.

Sellest kogusest saab 5–6 purki mahedat ja naturaalset moosi, mille hind jääb ligi kolm korda soodsamaks kui poes. Lisaks tead täpselt, et moos ei sisalda liigseid lisaaineid.

Nutikad abivahendid ja hoiustamine

Et töö kulgeks kiiremini, tasub kasutada mahlapressi, köögikombaini või isegi purkide steriliseerimismasinat. Kuigi need võivad esialgu tunduda kulukad, tasuvad need end paari hooajaga ära. Samuti on oluline, et sahver oleks korras ja tingimused hoidistele sobivad – optimaalne temperatuur on +5 kuni +12 kraadi ning ruum peab olema kuiv ja ventileeritud.

Kuidas laen.ee saab abiks olla?

Kui sügisel tekib tunne, et kodune hoidistamine nõuab rohkem, kui praegu rahakotis on – näiteks vajab kelder remonti või hoopis oleks vaja uut sügavkülmikut või teisi abivahendeid, mis töö lihtsamaks muudaks, siis saab appi tulla laen.ee tarbimislaen või krediidikonto. Paindlik tagasimakse ja lepingutasu puudumine annavad võimaluse katta vajalikud kulud kohe, ilma et see pere-eelarvet korraga liigselt koormaks.

Nii muutub kodune hoidistamine mitte ainult traditsiooniks, vaid ka nutikaks lahenduseks kallinevatele toiduhindadele.